Hovedmålet med disse møtene er å harmonisere bruken av frekvenser på tvers av de europeiske landegrensene.

– At de digitale tjenestene vi bruker i dag, fungerer når som helst, hvor som helst, er nemlig ingen selvfølge, det kommer av langsiktig arbeid og diplomati på tvers av landegrenser, forklarer Nkoms delegat, fungerende seksjonssjef, Bård Reian.

Harmonisering gjør det mulig for ulike land å samarbeide og bruke samme teknologi, noe som er spesielt viktig for global kommunikasjon og reise. For eksempel kan mobiltelefoner som opererer på harmoniserte frekvenser brukes over hele verden, slik det er helt naturlig for oss i dag.

– Særlig viktig er dette når nye teknologier introduseres. For eksempel krever 5G-teknologien spesifikke frekvensbånd for optimal ytelse. Harmonisering av disse båndene på internasjonalt nivå sikrer at teknologien kan rulles ut globalt og fungere effektivt, sier Reian.



Gjennom internasjonale organisasjoner som Den internasjonale telekommunikasjonsunionen (ITU) og regionale organisasjoner som CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations), samarbeider land om å utvikle og implementere harmoniserte frekvensplaner..

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet forvalter frekvensressursene i Norge. Hovedoppgavene for frekvensforvaltningen er planlegging, tildeling, veiledning og tilsyn. Vi deltar i internasjonale fora for frekvensregulering og harmonisering av frekvensbruken innen Europa og verden, som en viktig del av arbeidet som frekvensforvalter.