Nettfart.no ble lansert i 2010. Med nærmere 100 000 unike besøkende hver måned er dette den mest besøkte digitale tjenesten til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Her kan alle teste gratis sin bredbåndskapasitet.

Nettversjon og mobilapp

Tjenesten finnes i både nettversjon og som mobilapp for Android og iOS. Det er nettversjonen som nå kommer i en oppdatert utgave med nye funksjoner. Det nye designet på nettfart.no er mer forklarende i de ulike fasene av målingen du foretar.

Nettversjonen bruker samme målemetodikk som mobilappen, men tester litt færre parametere.  Begge tjenestene samler måledata i hver sin separate database. Mobilappen kan også samle informasjon om geografisk posisjon der målingene blir gjort.

Ny funksjon er også muligheten til deling av måleresultat på Twitter, Facebook og Whatsapp.

Dynamiske kartsider

En vesentlig oppgradering i den nye versjonen er dynamiske kartsider. Her er det lagt til zoomfunksjon som synliggjør flere detaljer i den enkelte måling som er utført i et geografisk område. Kartet viser målinger fra mobilapp-databasen i mobilnettene til Ice, Telia og Telenor.

Brukere kan også filtrere på ulike parametere, som for eksempel valg av mobilteknologi, fra 2G til 5G. Kartsidene benytter grafiske underlag fra Mapbox, og har hentet inspirasjon fra Google Maps.

Last ned åpne data fra mobilappen

Det er også en ny funksjon på nettfart.no hvor du kan laste ned åpne data fra målinger som brukere allerede har gjort i mobilappen. Funksjonen er åpen for alle, den er gratis og krever ingen brukeravtale.

Muligheten for å laste ned åpne data er en nyttig funksjon også for kommuner som ønsker å kartlegge mobildekningen i egen kommune. Universitets- og forskningsmiljøer og medieaktører kan også ha god nytte av denne muligheten.

Sammenlignet med mange andre måletjenester er nettfart.no uavhengig av internettleverandør. Teknisk sett er dermed nettfart.no «sin egen» internettleverandør med full kontroll på hvordan dataene flyter. Nettfart.no utveksler trafikk med andre internettleverandører på NIX (Norwegian Internet eXchange), et sentralt punkt i den norske delen av internett.