Kostnadsmodeller og WACC
En tilbyder med sterk markedsstilling kan bli pålagt prisregulering. Når prisreguleringen setter krav til kostnadsorienterte priser, kan Nkom bruke ulike kostnadsmodeller for å fastsette kostnadsgrunnlaget. Kapitalkostnad, også kalt WACC (Weighted Average Cost of Capital), er en av kostnadene som inngår i kostnadsmodellene.
Nkom har tilgjengelig flere kostnadsmodeller som baserer seg på metoden LRIC (Long Run Incremental Cost). Disse fremkommer nedenfor.
LRIC-modell for mobilnett
Nkom har utviklet en LRIC-modell for mobilnett. Denne brukes i prisreguleringen av terminering av tale i mobilnett. Dette gjelder marked 2, grossistmarkedet for terminering av tale i individuelle mobilkommunikasjonsnett. Med terminering av tale i mobilnett menes den tjenesten mobiltilbydere utfører ved å bringe samtaler fra kunder i et annet telefonnett til kunder i sitt eget mobilnett.
Gjeldende versjon fra 2017 av modell og modelldokumentasjon finner du her:
- Modelldokumentasjon (Vedlegg 2 til vedtak i marked 2)
- LRIC-modell, v9, generisk operatør (Vedlegg 3 til vedtak i marked 2)
LRIC-modell for kjernenett i fastnett
Nkom har utviklet en LRIC-modell for fastnett. Denne brukes i prisreguleringen av terminering av tale i fastnett. Dette gjelder marked 1, grossistmarkedet for terminering av tale i fastnett. Med terminering av tale i fastnett menes den tjenesten tilbydere av fasttelefoni utfører ved å bringe samtaler fra kunder i et annet telefonnett til kunder i sitt eget telefonnett. Modellen brukes også i forbindelse med fastsettelse av pristak for Bredbåndsaksess, se nedenfor.
Siste versjon fra 2019 av modell og modelldokumentasjon finner du her:
- Modelldokumentasjon (Vedlegg 2 til vedtak i marked 1)
- LRIC-modell, v2.3F (Vedlegg 3 til vedtak i marked 1)
LRIC-modell for faste aksessnett
Nkom har utviklet en LRIC-modell for det faste aksessnettet. Denne brukes i prisreguleringen i bredbåndsmarkedene. Dette gjelder marked 3a, grossistmarkedet for lokal tilgang til faste aksessnett, nærmere bestemt for å fastsette pristak for lokal, fysisk tilgang til kobberbaserte aksessnett. Modellen brukes også i marked 3b, grossistmarkedet for sentral tilgang til faste aksessnett. I fastsettelsen av pristak for sentral tilgang til kobberbaserte aksessnett i form av Bredbåndsaksess, anvendes elementer fra LRIC-modellene for både aksess og kjernenett.
Siste versjon av modell og modelldokumentasjon finner du her:
- Spesifikasjon av modell (Vedlegg 3 til vedtak i marked 3a)
- Modelldokumentasjon (Vedlegg 4 til vedtak i marked 3a)
- Rapport om modellering av kostnader for kobbernettet (Vedlegg 5 til vedtak i Marked 3a)
- LRIC-modell vAcc2.3
Felles europeiske kostnadsmodeller
EU-kommisjonen utarbeidet i 2019 felles europeiske kostnadsmodeller for mobilnett og fastnett. Resultater fra modellene ble benyttet for å fastsette et felles europeisk pristak for terminering, henholdsvis for mobilnett og fastnett. Her finner du linker til disse modellene:
- Modellen for mobilnett ble publisert på Kommisjonens hjemmeside i juli 2019.
- Modellen for fastnett ble publisert på Kommisjonens hjemmeside i november 2019.
I 2023 startet Kommisjonen arbeidet med oppdatering av kostandsmodell for internasjonal gjesting. Dokumenter fra første høringsrunde (høringen er avsluttet):
- Modellutkast for internasjonal gjesting (40 Mb)
- Consultation Document
- User Manual
- Descriptive Manual
- Methodological Approach Document
- Template for comments
Dokumenter til andre høringsrunde. Frist for kommentarer er 16. mai 2024:
- Modellutkast
- Outcomes of the 1st consultation round
- Presentation of results (pdf)
- Presentation of result (excel)
- Consultation Document
- User Manual
- Descriptive Manual
- Methodological Approach Document
- Template for providing comments on 2nd Public consultation
Kapitalkostnad – WACC
Kapitalkostnader (WACC, Weigted Average Cost of Capital) består i alminnelighet av renter på investert kapital. Kapitalkostnader beregnes med utgangspunkt i rentesatser som også kalles kalkulatorisk rente. Kalkulatorisk rente gir uttrykk for krav til forrentning av investert kapital, det vil si alternativ verdi på kapitalen. Rentesatsene brukes i prisreguleringen som en «tillatt avkastning» på investert kapital.
- Varsel om vedtak – kalkulatorisk rente 2025
- Vedtak – kalkulatorisk rente 2024
- Varsel om vedtak – kalkulatorisk rente 2024
- Vedtak - kalkulatorisk rente 2023
- Varsel om vedtak – kalkulatorisk rente 2023
- Kommentarer fra Telenor
Vedtak – kalkulatorisk rente for fast- og mobilnett
Nkom vil harmonisere beregningen av kalkulatorisk rente i prisreguleringen av de norske ekommarkedene med føringene i EU-kommisjonens retningslinjer fra 6. november 2019.
Vedtaket innebærer en felles WACC for fast- og mobilnett på 5,33 prosent. Vedtaket vil erstatte gjeldende vedtak for kalkulatorisk rente.
- Vedtak om kalkulatorisk rente
- Notifisering til ESA
- Forslaget til vedtak finner du her
- Høringssvar fra Teleno
Tidligere vedtak - kalkulatorisk rente
Kalkulatoriske renter for henholdsvis mobilmarkedene og fastnettmarkedene er frem til nå fastsatt på bakgrunn av beregninger foretatt av professor Thore Johnsen på oppdrag fra Nkom.
Nkom vedtok 28. november 2017 kalkulatorisk rente som skal benyttes ved regnskapsrapportering og prisregulering i fastnettmarkedene. Vedtaket med grunnlagsdokument finner du her:
- Vedtak 28. november 2017 om kalkulatorisk rente i fastnettmarkedene
- Kapitalkostnad for norsk telekom fastnettvirksomhet – januar 2017, revidert august 2017
Nkom vedtok 27. november 2017 kalkulatorisk rente som skal benyttes ved regnskapsrapportering og prisregulering i mobilmarkedene. Vedtaket med grunnlagsdokument finner du her: