Det finnes ulike typer svindel som forsøkes utført ved hjelp av telefon, SMS, e-post eller internettbaserte tjenester. Etter først å ha fått din tillit ber svindlerne deg å gjøre ulike handlinger som for eksempel å oppgi koder, passord eller trykke på lenker hvor du kommer til sider hvor du blir bedt om å oppgi sensitiv informasjon. Andre ganger ber svindlerne deg laste ned apper som gir svindleren tilgang til å fjernstyr din PC  og gjøre mye skade.

Ulike typer telefonsvindel

Les om ulike typer svindel her slik at du kan være på vakt. Svindlerne spiller på følelser for å skape troverdighet. Det kan være frykt, stress og usikkerhet, nysgjerrighet, ønske om gevinst, følelse av hastverk, osv. Sosial manipulasjon brukes i nesten all mobil- og nettkriminalitet. Vær bevisst på dette, og du har allerede gjort veldig mye for å sikre deg.

Spoofing

 

Spoofing er å manipulere nummeret slik at det ser ut som anropet kommer fra noen andre enn det faktisk gjør.

Manipulasjon av et nummer kan brukes i forbindelse med trakassering, uønsket reklame, svindel og identitetstyveri. Det manipulerte nummeret kan for eksempel være et fiktivt nummer, et ikke-tildelt nummer eller tilhøre en annen enn den som ringer. Ved SMS kan avsenderadressen også være en tekst i stedet for et nummer.

Dersom du blir utsatt for anrop med manipulert avsenderadresse, kan du ta kontakt med din tilbyder. Du kan også kontakte Nkom for generell informasjon om nummer og nummervisning

Mobilkapring/Identitetstyveri

 

Mobilkapring er når uvedkommende får opprette et abonnement i ditt navn gjennom nyetablering eller portering. Telefonnummer knyttes i dag til en rekke tjenester og brukes blant annet til å gjenopprette passord. Kapring av nummeret kan dermed gi kontroll over kontoer med mye personlig informasjon, som for eksempel sosiale medier, nettbank eller andre tjenester. Mobilkapring kan også gi tilgang til tofaktorautentisering. Derfor er det viktig at telefonnummer og abonnement ikke enkelt kan opprettes eller overtas av uvedkommende.

Det er viktig at tilbydere har gode rutiner for å entydig identifisere sluttbrukerne sine, slik at det for eksempel ikke er mulig å opprette nytt SIM-kort i falskt navn. Norske teleselskap er underlagt strenge regler for dette.

Phishing

 

Phishing er en betegnelse på digital snoking eller fisking etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer

SMShing

 

SMShing er kort forklart phishing over SMS, dvs. en form for svindel hvor en angriper over SMS prøver å lure deg til å gi fra deg sensitiv informasjon. Dette kan være for eksempel passord eller bankinformasjon. 

Wangiri

 

Wangiri er et japansk uttrykk og betyr «»ett ring og kutt». Svindleren ringer  og så legges det på før mottaker rekker å svare. Hensikten er å få deg til å ringe tilbake. Nummeret det ringes fra er ofte et høykostnummer, som gjør det dyrt å ringe tilbake. Det leses gjerne inn forskjellige talemeldinger som skal få folk til å holde linja så lenge som mulig, som for eksempel at du har vunnet en konkurranse. 

I tillegg til telefonsvindel kan svindel skje i en rekke andre kanaler og moduser, som falske nettbutikker, falske profiler på sosiale medier, datingsider, osv.
 

Slik tenker svindlerne

  • Svindlernes første mål er å få tillit hos deg. De kan si at de ringer fra Federal Trade Commission, PayPal, Interpol, banken eller politiet. Dette kan de gjøre gjennom å spille på følelser og bruke informasjon de har funnet om deg på nettet. Svindlerne er ofte veldig veltalende.
  • Ofte spiller svindlerne på at noe haster og at du må rydde opp. De kan dikte opp at noen er i ferd med å ta opp lån i ditt navn, at du har vunnet en premie som må hentes raskt, eller at de har funnet penger som du har mistet til svindel tidligere. De kan ofte be deg bytte til WhatsApp eller Snapchat eller andre internett-baserte meldingstjenester.
  • Svindleren vil begynne hyggelig og etter hvert vil tonen endres og de kan opptre truende. De kan begynne med å be deg overføre et mindre beløp, for deretter å øke på.
  • Noen svindlere lurer deg til å være med på å svindle andre. Noen ganger brukes norske bankkontoer som muldyrskonti for transaksjoner til utenlandske svindlere.
  • De verste svindlerne nøyer seg ikke med å lure deg, men går i gang med utpressing etterpå. Se lengre ned hva du skal gjøre hvis du har blitt utsatt for svindel.

 

Det er viktig å tenke seg om. Du ville ikke gitt bort husnøkkelen til en fremmed – og du må heller aldri gi fra deg informasjon om din BankID. Ikke la deg stresse! 

Råd for å unngå å bli lurt

Her er noen praktiske råd for å beskytte deg mot svindelforsøk:

STOPP – Det haster ikke

  • Dersom du blir kontaktet via telefon av næringsdrivende på et utenlandsk telefonnummer og du ikke allerede har en relasjon med dem kan du være utsatt for forsøk på svindel. Da anbefaler vi å legge på. Selv om du har tatt imot en slik samtale, er det først hvis du laster ned programvare eller oppgir kortinformasjon at svindelen er i gang. Det koster heller ikke noe å motta anrop så lenge du befinner deg i Norge.
  • Noen ber deg om å oppgi BankID, passord, koder eller lignende. Bank, politi, Økokrim eller myndigheter vil ALDRI be deg om å oppgi slik informasjon. Det er viktig å aldri oppgi slik informasjon til andre selv om de sier at de prøver å hjelpe deg.
  • Om nummeret er skjult kan du også velge å la være å ta samtalen.
  • Svindlerne kan utgi seg for å være noen du kjenner. Still et par spørsmål som du vet at den riktige personen vet svaret på. For eksempel: Hva heter katten vår? Hva slags bil har vi? Hvor var vi forrige sommer?

TENK – Kan det være svindel? 

  • Ved skrivefeil og dårlig språk er det ekstra grunn til å være på vakt. Virker svaret ulogisk og forhåndskrevet kan det hende at du kommuniserer til en AI-styrt chatbot.
  • Når et selskap ikke kommuniserer som vanlig. Be heller om å få ringe tilbake selv.
     
  • Du blir bedt om å kikke på en lenke i en mistenkelig e-post eller SMS. Sjekk alltid nøye før du klikker på dem. Se etter feil i avsenders nummer eller e-post. Logg aldri inn med BankID via lenke i SMS.
     
  • Når et tilbud er for "godt for å være sant".  Sjekk alltid nettside om tilbudet faktisk finnes.
     
  • Noen bruker informasjon om deg. Ikke anta at den som ringer er ekte bare fordi vedkommende har informasjon om deg. Svindlere kan finne informasjon om deg på nettet, for eksempel på sosiale medier. 
  • La deg aldri presse til å dele passord eller koder eller overføre penger.
  • Ikke last ned et program eller en app dersom noen ber deg om å gjøre det. Det kan høres ut som personen prøver å hjelpe deg, men det du laster ned kan gi andre tilgang til PC-en eller telefonen din.
  • Aldri invester penger via lenker på SMS, e-post, Facebook eller andre sosiale medier.
  • Installer sikkerhetsoppdateringer. Hold mobilen din oppdatert med siste programvare. Det hjelper å tette sikkerhetshull.
  • Sikre kontoer med totrinns-autentisering for innlogging.

 

SJEKK  – Snakk med noen om du er i tvil

  • Er du i tvil eller er usikker på hva du skal gjøre, snakk med noen du stoler på før du svarer, trykker på linker, eller gjennomfører et kjøp i en nettbutikk.
  • Hvis du er usikker, ta kontakt via offisielle kanaler med den virksomheten vedkommende representerte for å sjekke om det virkelig var dem som ringte.
  • Hvis du blir utsatt for anrop med manipulert avsenderadresse, så ta kontakt med din tilbyder.
Har du blitt utsatt for svindel?
  • Kontakt banken dersom du blir eller tror du blir utsatt for svindel for å stoppe utbetalinger.
  • Ring politiet  for råd og veiledning i saken. Politiet kan nås på 02800 eller på telefonnummer oppgitt her.
  • Du kan også kontakte politiets nettpatruljer som finnes i alle politidistrikt, se her.
  • Anmeld saken.  Politiet har et eget anmeldelsesskjema for svindel/bedrageri og ID-tyveri som du finner her.
  • For politiet kan din anmeldelse være puslespillbrikken som mangler, det kan hjelpe i internasjonalt politisamarbeid og det er definitivt viktig for statistikken for den type kriminalitet
  • Er du utsatt for trusler og utpressing er det særlig viktig at politiet kobles på. Tenk at du kan være med på å forhindre at de gjør dette mot andre.
  • Ta en sikkerhetsgjennomgang på dine digitale flater, endre passord og aktiver to-faktorautentisering.
  • Ikke klandre deg selv! Absolutt alle kan bli utsatt for svindel. Svindel har rammet ¼ av Norges befolkning, så du er ikke alene. Du har blitt utsatt for kriminalitet og det er helt naturlig at du synes det er vanskelig. Snakk med noen og vær åpen. Din historie kan hjelpe andre. Det er også ulike hjelpelinjer og chatter som du kan bruke.

Nkom jobber for trygge ekomtjenester. Kontakt oss gjerne for å dele dine erfaringer fra svindelforsøk slik at vi kan bli bedre. Kampen mot svindel er et lagarbeid. Kontakt oss på firmapost@nkom.no

Lær mer om hvordan du kan beskytte deg mot svindel

Svindlere blir smartere – men det kan du også bli! Her finner du mer informasjon som hjelper deg til å bygge selvforsvar mot svindel:

I tillegg har de fleste banker og teletilbydere egne sider med gode råd og tips.