Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) melder om flere henvendelser fra forbrukere som opplyser at det selges såkalte nødradioer eller beredskapsradioer som ikke oppfyller kravene som er satt. 

Avdelingsdirektør John-Eivind Velure
John-Eivind Velure er avdelingsdirektør i Nkom

— Dersom du møter en radioforhandler eller en annonse som sier at en FM-radio er en fullverdig nødradio er dette ikke korrekt. En god nødradio har DAB+ teknologi, og kan brukes både på 230 V og på batteri. Det sier avdelingsdirektør i Nkom, John-Eivind Velure.

Han understreker videre: 
— I Norge er det NRK P1 som har  ansvaret for å kringkaste viktige meldinger til befolkningen i en krisesituasjon. De kan bryte inn med viktige meldinger i alle kanaler, og det spiller derfor ingen rolle om du hører på P13 eller P1+. Lokale FM- nett er kun et tillegg som kan bli brukt dersom øvrige mobil radio og TV-nett er nede. 

Nkom har varslet Forbrukertilsynet og bedt dem vurdere å undersøke salgskommunikasjonen for produkter som selges som beredskapsradio. 

I tillegg til melding på radio har Norge varsling via SMS. I fremtiden kan det også komme flere muligheter for nødvarsling via mobilnettet. 

FAKTA OM DAB 

  • DAB radio er gratis å bruke i Norge, og det ingen begrensing på antall mottakere som kan lytte.
  • I Norge har vi 4 uavhengige DAB sendernett som en kan lytte til. Regionsblokka til NRK, Riksblokk I (kommersielle kanaler), Riksblokk II (kommersielle kanaler) og Lokalradioblokka. 
  • DAB- signal fra flere sendere gir et forsterket mottak og økt dekning.
  • Nkom har kontrollert radiodekningen i Sør-Norge, våren 2022 fra Oslo til Kristiansand langs E18. E39 fra Kristiansand til Bergen. E16 fra Bergen til Voss, Rv 13 og Rv 7 fra Hønefoss og E16 fra Hønefoss til Oslo. Kontrollen viser at det er godt mottak på tvers av flere forskjellige DAB sendernett.


Har du radiotekniske spørsmål omkring DAB, eller radiokommunikasjon for beredskap kan du kontakte Nkom her 

Les også: Klarer du deg i 72 timer uten nett?