Det er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som har tatt initiativ til at også den norske ekombransjen kan bidra med utstyr til Ukraina. Fungerende direktør i Nkom, Marianne Øhrn Johannessen sier det gjør inntrykk å høre de Ukrainske kollegaene fortelle om ødeleggelsene og behovene i det krigsherjede landet.  

Marianne Øhrn Johannessen
Fungerende direktør i Nkom, Marianne Øhrn Johannessen


—Våre ukrainske kolleger har gitt tydelige og hjerteskjærende beskrivelser av hva som skjer i deres hjemland nå. Vi er sikre på at de norske ekomaktørene både kan og vil bidra i den felles dugnaden det nå inviteres til. 

Dette trenger Ukraina

De ukrainske myndighetene har oversendt denne listen med behov som er definert nå

Johannessen understreker at det er viktig at det som oversendes til Ukraina er basert på det behovet de har og at det er et velfungerende mottaksapparat for det.  

— Vi vet at ukrainerne i tillegg til nettverksutstyr som er beskrevet i listen også har behov for mobile basestasjoner (COW) og generatorer for å opprettholde kommunikasjonsevnen når annen infrastruktur er utilgjengelig. I tillegg trengs det wifi-rutere, mobiltelefoner og bærbare PC-er. De er i utgangspunktet interessert i europeisk utstyr, men dersom det finnes nytt og velfungerende 4G-utstyr fra andre leverandører kan det også være aktuelt for dem å bruke i denne fasen. 

Det åpnes også, i enkelte tilfeller, for gjenanskaffelser av utstyr. Det innebærer at selskapene kan sende utstyret sitt til Ukraina, og få helt eller delvis finansiert kjøp av nytt liknende utstyr. Selskapene må selv vurdere hva de har anledning til å frigjøre uten at det går på akkord med egen beredskap.  

Samarbeid på tvers

Norske kraft- og nettselskaper har allerede sendt av gårde laster med materiell til Ukraina. Transporten skjer i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som sender forsendelser ukentlig.  

— Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har god dialog med DSB, og vi er glade for at de ønsker å bidra til at Norge også kan bidra med kritisk kommunikasjonsutstyr til det krigsrammede Ukraina sier Johannessen.

Utstyr som tilbys samles i en database, og ingenting blir sendt før Ukraina takker ja til det spesifikke materiellet. Den fysiske forsendelsen sendes til EUs hub for støtte til Ukraina i Polen, før det sendes videre til de som trenger det i Ukraina. EU finansierer selve transporten.  

Ønsker du å bidra? Se over listen over definerte behov

Dersom du har praktiske spørsmål om gjennomføring kontakt Svein Roar Jonsmyr i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.