Fem mobilvett-regler til påskefjellet
Mange av oss skal tilbringe påsken i fjellet. Med oss har vi mobiltelefonen og smartklokka. Men kan du egentlig stole på teknologien? Her er noen gode beredskapstips til hva du må tenke på før du legger av gårde på fjelltur.
1. Ikke stol blindt på mobiltelefonen
Det er klokt å ha med seg telefon når du skal på tur, men ikke glem å si fra til andre hvor du skal, og når du planlegger å være hjemme igjen. Husk at du Ikke må gjøre avtaler som er avhengig av at telefonen din eller smartklokken din virker eller har dekning.
— På fjellet kan mobiltelefonen gå tom for strøm raskere enn du er vant til på grunn av kulde. Selv om mobildekningen er god mange steder vi ferdes, er det fremdeles steder der det ikke er dekning. Ikke stol blindt på kart og apper på telefonen, men ta med kompass og papirkart i vanntett pose og lær deg å bruke dem, sier Inger Vollstad som er seksjonssjef i avdeling for marked og tjenester i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom)
Kulde påvirker batteriets ytelse, så det kan være lurt å holde mobiltelefonen varm, tett til kroppen og tørr, for eksempel i en ullsokk i en pose i innerlommen. Det er også en god ide å skru av funksjoner du ikke bruker, eller bruke batterisparemodus. Reduser skjermstyrken, ta med en batteribank og varm opp telefonen før du begynner å lade den.
2. Har du en smartklokke?
Dersom du skader deg i fjellet og må ringe fra smartklokken, må du vite at ikke alle smartklokker forteller nødetatene like nøyaktig hvor du befinner deg som det en smarttelefon gjør. Unøyaktigheten fra smartklokker kan i dag ligge på flere kilometer. Husk også at ikke alle smartklokker kan ringes med, så sjekk din før du legger i vei.
3. Må ha dekning fra minst et mobilselskap
Husk at du kan ringe nødnummer 112 selv om du mangler mobildekning fra ditt mobilselskap, mangler eller har et ødelagt SIM-kort, eller ikke har penger på kontantkortet. Dette forutsetter likevel at det finnes mobildekning fra minst et mobilselskap der du befinner deg.
— Vi anbefaler at en familie har abonnement hos ulike operatører med ulike nett. Da er man tryggere dersom et av mobilnettene er nede, eller du befinner deg i område der ikke alle selskapene har dekning. Dette er et element i egenberedskap og er viktig også utenom turer i påskefjellet, sier Inger Vollstad i Nkom.
4. Har du en “dum” telefon?
De helt enkle telefonene, som ikke er smarttelefoner, vil ofte ha lang batteritid og kunne gi en sikkerhet i så måte. Men vit at disse telefonene ikke vil kunne vise nødetatene eksakt hvor du befinner deg dersom du ringer et nødnummer. Unøyaktigheten fra disse telefonene kan ligge på flere kilometer.
Unøyaktighet på posisjon fra "dumme" telefoner kan være på flere kilometer
5. Lengre og tyngre tur? Ta med egnet utstyr
Skal du på langtur eller avsidesliggende steder i fjellet uten dekning så ta med deg egnet utstyr. Dette kan være satellittelefoner, håndholdte GPS-enheter og skredsøkere. Sett deg inn i, og test utstyret i god tid før turen. Det vil sjeldent fungere ringe nødnummer 112 fra satellittelefon. Nummeret til hovedredningssentralen (HRS) kan også være godt å ha med seg på de spenstigste turene i terreng uten mobildekning. Alarmtelefonnummeret til HRS Nord-Norge er 75 55 90 00 og til HRS Sør-Norge 51 51 70 00.