Ikke alle vil ha fiberbredbånd
Selv om fiberdekningen i Norge er høy, velger fortsatt mange husstander å ikke koble seg til fibernettet. – Dette kan gi fremtidige utfordringer når samfunnet vårt krever mer bredbåndskapasitet enn det vi ser behovet for i dag.

AVKOBLET: Graving på eiendommen er blant årsakene til at enkelte husstander ikke ønsker å koble seg til fibernettet, viser en undersøkelse fra Nkom.
Foto: Gunstein Myre
Det sier Jon Olav Pedersen, seniorrådgiver for strategisk analyse i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
I regjeringens digitaliseringsstrategi er målet at alle husstander og virksomheter i hele landet skal ha tilgang til høyhastighetsbredbånd, med en nedlastingshastighet på minst 1 gigabit per sekund, innen utgangen av 2030. Målsettingen er teknologinøytral, men med dagens teknologi er fiberbredbånd nødvendig for å oppnå denne hastigheten.
– Det å satse på superraskt bredbånd gjør oss klare for morgendagens digitale utfordringer. Fiber gir oss både hastigheten og stabiliteten vi trenger for å møte nye teknologier og tjenester, sier Pedersen.
385.000 husstander uten fiber
Dekningsundersøkelsen for 2023 viser at den nasjonale fiberdekningen er på 87,2 prosent, og de aller fleste norske husstander har mulighet til fysisk tilkobling til fiberbredbånd. En undersøkelse gjennomført av Nkom i samarbeid med Ipsos i fjor, viser likevel at over 385 000 husstander aktivt velger å ikke koble seg til fibernettet.
– Til tross for den høye fiberdekningen i Norge, er det fortsatt mange som velger andre løsninger for å komme seg på nett. For de fleste handler det mer om å ha noe som fungerer, uavhengig teknologi, forteller Pedersen.
Han legger til:
Det er viktig at alle husstander har tilgang til gigabithastighet, men det viktigste er at folk faktisk benytter seg av muligheten til å koble seg på.
– Manglende tilknytning kan bli en barriere for videre utbygging, og bidra til å gjøre utbyggingen til de mest kostbare husstandene enda dyrere.
Kjenner ikke til mulighetene
Tre av fire husstander svarer i undersøkelsen at de ikke klarer seg uten bredbånd i hverdagen, men at fiber ikke nødvendigvis er den foretrukne løsningen. Praktiske utfordringer, som graving på eiendommen, gjør at enkelte ikke ønsker å koble seg til fibernettet. I tillegg foretrekker mange fleksibiliteten som mobilt bredbånd gir, ved at det kan brukes hvor som helst.
– De fleste som bruker andre teknologier, er fornøyde med det de har. Flere av de som har valgt bort fiber, benytter i stedet andre alternativer som fast trådløst bredbånd eller mobilt bredbånd, sier Pedersen.
Undersøkelsen viser også at flere ikke kjenner til de mulighetene som finnes for påkobling til internett i området der de bor. Hele 62 prosent av husstandene i undersøkelsen vet ikke hvilken hastighet de har på sitt internett, og 25 prosent har ikke oversikt på hvilke fiberleverandører som finnes i deres område.
– Dette tyder på at mange ikke er klar over de tilgjengelige alternativene, og at bedre informasjon om pris, tilgjengelighet og leverandører kan være avgjørende for å få flere til å vurdere fiber, sier Pedersen.

Fiberbredbånd – bruker fiberoptiske kabler for å overføre data. Denne teknologien gir høyhastighetsinternett med stabil og rask tilkobling, ofte med større kapasitet og hastighet enn de andre bredbåndsløsningene. Mobilt bredbånd – bruker mobilnettverk (3G, 4G eller 5G) for å gi trådløs tilgang til internett. Det er en fleksibel løsning som kan brukes på forskjellige enheter, som mobiltelefoner, datamaskiner eller nettbrett, og kan tas med overalt der mobildekning er tilgjengelig. Fast-trådløst-bredbånd – bruker trådløse signaler for å koble husstander til nettet, men i motsetning til mobilt bredbånd, er det en tilkobling som er fastlåst til en geografisk lokasjon. Det benytter mobilnettverket for å levere høyhastighetsinternett, ofte til områder uten fiber eller kabelnett. Satellittbredbånd – bruker satellitter i verdensrommet for å sende og motta data. Denne typen bredbånd er spesielt nyttig i områder uten tilgang til fiber- eller mobilnettverk, og gir internettdekning selv på avsidesliggende steder. Hastigheten kan variere, og forbindelsen kan være påvirket av værforhold.
Ytterligere informasjon og funn fra undersøkelsen finner du her.
Nye tall for bredbåndsdekningen legges frem i Nkoms årlige dekningsundersøkelse den 7. mai