– Mye av Nkoms arbeid er såkalt «papirarbeid», med lover, regler, forskrifter, regulering, sikkerhet og tilsyn av elektronisk kommunikasjon i Norge. Det er ikke så lett å synliggjøre. Men vi har også en spennende teknologiavdeling som har mye avansert utstyr som vi gjerne vil vise fram, sier direktør Espen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Viser avanserte droner, biler og inviterer til konkurranser

Teknologidirektør Per Eirik Heimdal har mobilisert avdelingen til å stille ut, demonstrere og vise fram en del viktig utstyr som brukes til å finne ulovlig frekvensbruk og utstyr i Norge.

– Vi har en stor hage og uteområde ved lokalene våre som passer fint til demonstrasjoner, også spesielt nå i koronatider, sier Heimdal. Her vil vi tilby følgende:

Program

  • Vi viser og demonstrerer flyging med drone.
  • To spesialutrustede biler med antenner på taket og masse spennende utstyr inni blir utstilt på området. Her kan folk komme inn og se hva vi bruker disse til.
  • Peilekonkurranse – finn de bortgjemte radiosenderne.
  • Vi gjemmer noen små radiosendere rundt omkring på området. Så kan barn og voksne prøve å finne disse ved hjelp av våre antenner og håndholdt måleutstyr. Det blir to «peilestastasjoner» med våre eksperter som veiledere.
  • Vi har stand der vi forteller om arbeidet vårt med kontroll av utstyr for elektronisk kommunikasjon. Det blir blant annet demonstrasjon av hvordan signaler/frekvenser fungerer ved bruk av radiostyrte biler og fjernkontroller.
  • Tegnekonkurranse for de minste. Her utfordrer vi barna til å tegne for eksempel Nkom bygget, dronen eller de tøffe bilene våre.

Gratis is, brus, pølser og kaffe

– Alle som kommer innom oss blir også tilbudt gratis pølser, is, brus og kaffe, her skal vi ha et par trivelige timer sammen i hagen vår, sier direktør Espen, som også kan forsikre om at arrangementet er sjekket ut med smittevernmyndigheter i Lillesand, og selvsagt følger tiltakene som er gitt.