Samarbeidsavtalen har som mål å utvikle kompetanse og kapasitet gjennom utdanning, forskningsprosjekter, kunnskapsutveksling og personellutveksling. Kunstig intelligens er et prioritert område, ettersom UiA har sterke forskningsmiljøer og Nkom ønsker å bruke samarbeidet til å styrke sin rolle som tilsynsmyndighet på elektronisk kommunikasjon og digitale tjenester.

Kompetanse og kunnskap

– KI-forordningen som Norge skal iverksette, vil kreve at myndigheter som får et ansvar har kompetanse og kunnskap for å møte kompleksiteten kunstig intelligens representerer. Nkom er pekt på som mulig tilsynsmyndighet, og uansett hvem som får hovedansvaret vil Nkom bidra til at man lykkes med reguleringen av kunstig intelligens i Norge, sier John-Eivind Velure, direktør i Nkom.

UiA har ledende KI-miljøer nasjonalt og internasjonalt som ser frem til samarbeidet.

– Det er veldig positivt at vi formaliserer det omfattende samarbeidet vi har med Nkom på mange ulike fagområder. Spesielt våre nasjonalt ledende og internasjonale høyt anerkjente forskningsmiljøer innenfor kunstig intelligens ser frem til å videreutvikle samarbeidet med Nkom, sier rektor ved Universitet i Agder (UiA) Sunniva Whittaker.

Nasjonalt Agder-samarbeid

Nkom samarbeider allerede godt med Fakultet for Teknologi og realfag og forskningsmiljøene på kunstig intelligens. I tillegg er det et godt samarbeid med Handelshøyskolen som har ansvaret for utdanning av jurister og økonomer, som er kompetanse Nkom trenger. Det arbeides nå også med å videreutvikle et samarbeid med Fakultet for samfunnsvitenskap og deres miljøer på cybersikkerhet og IT.

– Jeg er glad for at vi inngår et strategisk samarbeid mellom våre to nasjonale institusjoner som begge ligger i Agder. Skal Nkom lykkes i sitt samfunnsoppdrag, trenger vi et godt samarbeid med akademia og forskningsmiljøer som er ledende på felt vi har ansvar for, sier Velure. 

– Jeg er sikker på at avtalen vil bidra til å styrke sentrale utdanninger og forskningsområder innenfor felt av gjensidig interesse, sier Whittaker. 

Partene forplikter seg til å møtes årlig for å evaluere og videreutvikle samarbeidet.