Nkom, i samarbeid med Nasjonalt Bredbåndsråd, arrangerte forrige uke et to dagers Brebåndsseminar for fylkeskommunene i tilknytning til TelecomWorld konferansen i Stavanger. Bredbåndsseminaret er en ypperlig arena for Nkom til å treffe fylkeskommunene og bransjen slik at vi får en felles forståelse for hva som nå gjenstår, og får en felles forståelse for hvordan vi bør jobbe for å nå regjerningens målsetting mot 2025.  

Nesten alle fylkene var representert i tillegg til representanter fra Kommunenes Sentralforbund (KS), Kommunal- og distriktsdepartmenetet (KDD) og mobiloperatørene.  

seksjonssjef Camilla Broch Pedersen, Nkom

— Bredbåndsseminaret er en arena for de som jobber med de statlige støtteordningene for å sikre alle innbyggere i Norge tilgang til høyhastighets bredbåndsnett. Det er fylkeskommunene som forvalter midlene som blir bevilget over statsbudsjettet, og Nkom har en rådgivende rolle i forhold til statsstøtteregelverket opp mot fylkene, sier seksjonssjef i Nkom Camilla Broch Pedersen. 

Under seminaret var det god tid til å høre status på den gjenværende bredbåndsutbyggingen i hvert fylke og hvor utfordringene nå er i hvert fylke. Statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, Gunn Karin Gjul, poengtert at fylker med mange kommuner innen sentralitetsindeks 5 og 6 fikk ekstra midler under årets tildeling.  

Er satellitt løsningen?

En relativt ny teknologi i Norge som har gjort seg bemerket det siste året er Starlinks lavbanesatellitt. Starlink tilbyr bredbånd som kan gi hastigheter over 100Mbit/s. Denne teknologien ble diskutert på seminaret. Nkom, ved Pedersen og Alexander Iversen holdt også en presentasjon om dette under Telecom World. Konklusjonen er foreløpig

Her kan du se deres presentasjon

— Kvalitet og stabilitet er for usikker til at vi per nå kan gi statsstøtte til dette, sier Broch Pedersen. 

Hun utdyper: 

—Starlink kan likevel være bra for de som ikke har et tilbud om høyhastighetsbredbånd i dag. Det er noen kostander knyttet til innkjøp av satelitten, men det finnes mulighet for prøverperiode og vi vil gjerne oppfordre de som i dag ikke har tilgang til å teste denne muligheten, sier Broch Pedersen.