Ikke stol blindt på mobiltelefonen

Det er klokt å ha med seg telefon når du skal på tur, men ikke glem å si fra til andre hvor du skal, og når du tenker å være hjemme igjen. Ikke gjør avtaler som er avhengig av at din telefon eller smartklokke virker eller har dekning.  

Person som holder mobil  i snøvær


— På fjellet kan mobiltelefonen slutte å virke raskere enn du er vant til. Ikke stol blindt på kart og apper på telefonen, men ta med kompass og papirkart i vanntett pose og lær deg å bruke dem. 

Det sier Inger Vollstad som er seksjonssjef i avdeling for marked og tjenester i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) 

Seksjonssjef Inger Vollstad, Nkom

Kulde påvirker batteriets ytelse, så hold mobiltelefonen varm og tørr for eksempel i en ullsokk i en pose i innerlommen. Skru av funksjoner du ikke bruker eller bruk batterisparemodus. Reduser skjermstyrken, og ta med en batteribank. 

De gode, gamle fjellvettreglene må du heller ikke glemme

Må ha dekning fra minst et mobilselskap

Husk at du kan ringe nødnummer 112 også om du mangler mobildekning fra ditt mobilselskap, mangler eller har et ødelagt SIM-kort eller ikke har penger på kontantkortet. Dette forutsetter likevel at det finnes mobildekning fra minst et mobilselskap der du befinner deg.  

Vi anbefaler at en familie har abonnement hos ulike operatører med ulike nett. Da er man tryggere dersom et av mobilnettene er nede
Inger Vollstad
 
Er du usikker på om det er mobildekning der du skal, sjekk dekningskartet til mobilnettet du tilhører. Men husk at dekningskartene kun er veiledende.  De er ikke en garanti for at du får dekning. 112 er nummeret du skal ringe hvis ulykken er ute og du også har gått deg vill. 113 ringer du hvis du situasjonen er kun medisinsk.

Har du en smartklokke? Da må du vite dette

Dersom du skader deg i fjellet og må ringe fra smartklokken må du vite at mange smartklokker ikke forteller nødetatene like nøyaktig hvor du befinner deg som det en smarttelefon gjør. Unøyaktigheten fra smartklokker kan i dag ligge på flere kilometer. Og husk, ikke alle smartklokker kan ringes med. Sjekk din før tur. 

— Nkom har testet og funnet ut at nødsamtale-posisjoneringen fra smartklokker er ikke så bra som den burde være. Vi har derfor henvendt oss til klokkeprodusenter for å få bedre kvalitet her, forteller Vollstad.

Nkom.no smartklokke.png


Er telefonen din “dum”?

De helt enkle telefonene, som ikke er smarttelefoner, vil ofte ha lang batteritid og kunne gi en sikkerhet i så måte. Men vit at de er så dumme at nødetatene ikke ser eksakt hvor du befinner deg dersom du ringer et nødnummer. Unøyaktigheten fra disse telefonene kan ligge på flere kilometer. Smarttelefoner har det som kalles for AML- Advanced Mobile Location, som gjør det mulig for nødetatene å lokalisere deg med noen meteres feilmargin dersom du trenger hjelp. 

Lengre og tyngre tur? Ta med egnet utstyr

Skal du på langtur eller avsidesliggende steder i fjellet uten dekning så ta med deg egnet utstyr. Dette kan være satellittelefoner, håndholdte GPS-enheter og skredsøkere. Sett deg inn i og test utstyret i god tid før turen. Nummeret til hovedredningssentralen (HRS) kan også være klokt å ha med seg på de spenstigste turene i terreng uten mobildekning. Alarmtelefonnummeret til HRS Nord-Norge er 75 55 90 00 og til HRS Sør-Norge 51 51 70 00. 

Det vil sjeldent fungere å ringe nødnummer 112 fra satellittelefon.