Generelt om frekvenser til merking av fiskeredskap

AIS står for Automatisk identifikasjonssystem. Det er et internasjonalt anti-kollisjonssystem innført av FNs sjøfartsorganisasjon IMO, for å øke sikkerheten til sjøs. Det er avsatt to frekvenser til AIS, 161,975 MHz and 162,025 MHz.

Det er føringer for hva du kan bruke disse frekvensene til. I Norge har det ikke vært lov til å benytte AIS-frekvensene til merking av fiskeredskap. I 2022 bestemte Den europeiske telekommunikasjonsorganisasjonen at bruk av AIS-systemet til merking av fiskeredskaper ikke skal være tillatt etter 31. desember 2024.
 
Skip utstyrt med AIS-transpondere sender ut informasjon om identitet, posisjon, fart og kurs ved bruk av AIS-frekvensene, og denne vises på skipets kartplottere. Kystverket mottar også signalene gjennom basestasjoner langs kysten og via satellitter.

Dette skaper et oppdatert bilde over skipstrafikken langs kysten og i havområdene til enhver tid. Dette hjelper også navigatører å unngå kollisjoner, i tillegg til at det gir myndighetene bedre oversikt over skipstrafikken.

Problemer knyttet til feilaktig bruk av AIS-frekvenser

Flere fiskefartøy bruker AIS til å merke fiskeredskaper både i Norge og ellers i verden. I dagens visning i AIS-systemet, fremstår AIS-signaler fra fiskeredskaper på samme måte som fra skip, noe som betyr at man ikke kan skille mellom fiskeredskap og fartøy. 

Kystverket har rapportert om opptil flere hundre AIS-merkinger av fiskeredskap i drift samtidig langs kysten og i nære havområder. Dette kan føre til at man ikke klarer å skille mellom redskap og skip på kartplotter. Konsekvensen av at dette er at sikkerheten til sjøs kan svekkes.

AIS-frekvenser kan ikke benyttes til merking av fiskeredskaper

For å ta i bruk frekvenser i Norge må man ha frekvenstillatelse i henhold til ekomloven § 6-2. Det er Nkom og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet som utsteder frekvenstillatelser. Frekvenstillatelser gis enten som individuelle tillatelser til én bruker, eller som generelle tillatelser rettet mot alle som bruker et bestemt utstyr eller tjeneste (fribruk). Individuelle tillatelser må det søkes om. Generelle tillatelser gis i forskrift hvor bruken er klart definert. 

Det er tillatt å selge AIS-utstyr til merking av fiskegarn i Norge så lenge det er CE-merket og er i samsvar med Radioutstyrsdirektivet. Det er imidlertid ikke tillatt å ta i bruk AIS-frekvensene på dette utstyret. 

Den europeiske telekommunikasjonsorganisasjonen CEPT, som standardiserer regelverk for frekvensbruk i Europa, bestemte i 2022 at bruk av AIS-frekvenser til merking av fiskeredskaper ikke lenger skal være tillatt etter 31. desember 2024. Dette for å redusere AIS-relaterte produkter for å bevare sikkerheten til sjøs.

Last ned CEPT sin rapport med beslutning om AIS-frekvenser.

Andre muligheter for merking av fiskeredskaper

Det eksisterer andre muligheter for merking av fiskeredskaper enn å bruke AIS frekvensene.
Det eksisterer for eksempel utstyr som benytter 4G/5G mobilnettet. Dette kan benyttes i kystnære områder som har mobildekning. Dersom man er utenfor mobildekning så finnes det utstyr som kommuniserer via satellitt.

 I tillegg er det avsatt en VHF-frekvens til merking av blant annet fiskeredskaper, 160,900 MHz, og tillatelse til dette er gitt via fribruksforskriften § 29a:

Ǥ 29a.AIS enheter til bruk for ikke-sikkerhetsrelaterte maritime innretninger
Senterfrekvens 160,900 MHz tillates brukt for maritim AIS teknologi til autonome maritime radio enheter (AMRD) gruppe B, slik frekvensbruken med tekniske parametere er beskrevet i Annex 2 i ITU-R Recommendation ITU-R M.2135-0. Maksimal tillatt utstrålt effekt er 100 mW e.i.r.p. Maksimal tillatt okkupert båndbredde er 25kHz.»