Samarbeid med andre lands DSA-koordinatorer

Som norsk DSA-koordinator samarbeider Nkom ikke bare med nasjonale kompetente myndigheter. En viktig oppgave er samarbeid om tilsynsutøvelsen med koordinatorer i de andre EU-/EØS-landene og med Europakommisjonen.

Nkom har hovedansvaret for at norske tilbydere av mellomliggende tjenester følger reglene i DSA. Men et pliktsubjekt som leverer relevante tjenester til norske internettbrukere vil ofte være etablert i et annet land. I utgangspunktet vil man da være underlagt tilsyn i landet virksomheten er etablert i. Norske brukere av tjenesten kan likevel sende en klage til Nkom i Norge, som da vil videreformidle klagen til DSA-koordinatoren i det aktuelle landet.

Gjelder en klage for eksempel Facebook, Instagram eller TikTok vil Nkom videreformidle klagen til DSA-koordinatoren i Irland, som er Coimisiún na Meán.

Varsling og bistand til/fra andre myndigheter

Når Nkom oppretter sak mot et norsk pliktsubjekt for overtredelse av DSA skal DSA-koordinatorene i de andre EU-/EØS-landene varsles. På europeisk nivå er det et etablert et formelt informasjonsutvekslingssystem, som Europakommisjonen har ansvaret for å opprette og vedlikeholde, jf. DSA artikkel 85.

Nkom plikter å bistå andre DSA-koordinatorer, for eksempel ved å utlevere relevante opplysninger om en mellomliggende tjeneste i Norge, eller norsketablert dattervirksomhet av en utenlandseid virksomhet som er underlagt tilsyn av den nasjonale DSA-koordinatoren.

Det europeiske DSA-rådet

Den 17. februar 2024 ble det europeiske DSA-rådet (European Board for Digital Services) formelt etablert av Europakommisjonen. DSA-rådet skal ifølge artikkel 61 rådgi Europakommisjonen og DSA-koordinatorene på en måte som sikrer ensartet og rettslig korrekt myndighetsutøvelse. Rådet skal konkret bistå DSA-koordinatorene og Europakommisjonen i tilsynet med de veldig store, globale plattformene.