–Dersom du tar med deg en slik «dum» mobiltelefon på tur i fjellet er det fint å vite at dersom ulykken er ute og du må ringe nødetatene, så vil ikke denne kunne fortelle redningsmannskapet like presist hvor du befinner deg slik som en smarttelefon vil. 

Seksjonssjef Inger Vollstad, Nkom

Det sier sekssjonssjef i Nkom, Inger Vollstad og legger til:

–Fjellet i vinterferien er fint, men også lunefullt. Dersom du er ute for en ulykke og må ringe nødetatene, må du også ha dekning på mobiltelefonen din. Det er dessverre ikke alle som er klar over, sier seksjonssjef i Nkom, Inger Vollstad.

 

 En dum mobiltelefon, ofte kalt en “knappetelefon” eller “feature phone,” har grunnleggende funksjoner som å ringe, sende SMS, og noen ganger enkle spill og en kalkulator. Disse telefonene har vanligvis fysiske knapper og en liten skjerm. 
En smart mobiltelefon, derimot, er en avansert enhet som kombinerer funksjonaliteten til en mobiltelefon og en datamaskin. Den har et mobilt operativsystem (som Android eller iOS), en stor trykkfølsom skjerm, og gir tilgang til internett og apper som e-post, sosiale medier, navigasjon, og mye mer2. Smarttelefoner har også funksjoner som Gps, bluetooth og ofte små kamera. 
Kilde: Barnevakten.no og Snl.no

Tenk smart

Selv om du har med en smarttelefon er det flere ting du må tenke på når du er ute på tur i kulden.

– På fjellet kan mobiltelefonen gå tom for strøm raskere enn du er vant til på grunn av kulde. Selv om mobildekningen er god mange steder vi ferdes, er det fremdeles steder der det ikke er dekning. Ikke stol blindt på kart og apper på telefonen, men ta med kompass og papirkart i vanntett pose og lær deg å bruke dem, sier Vollstad.

Det holder imidlertid at et av de tre mobilnettene i Norge har dekning.

–Det er heldigvis slik at du kan ringe 112 selv om bare et av mobilselskapene har dekning der du er. Vi anbefaler at en familie har mobilabonnement fra ulike leverandører, og gjerne også ulike typer telefoner. Da er du enda tryggere dersom uhellet skulle være ute, understreker Vollstad. 

Fem mobilvett-regler til vinterferie-fjellet

  1. “Dumme” telefoner vil ikke kunne vise nødetatene eksakt hvor du befinner deg dersom du ringer et nødnummer.
  2. Ikke stol blindt på mobilen og husk å holde den varm. Det er ikke alle steder i fjellet det er dekning, og batteriet liker ikke kulde.
  3. Vit at ikke alle smartklokker forteller nødetatene like nøyaktig hvor du befinner deg som det en smarttelefon gjør selv om de fleste har blitt bedre de siste årene.
  4. Husk at du kan ringe nødnummer 112 selv om du mangler mobildekning fra ditt mobilselskap, mangler eller har et ødelagt SIM-kort, eller ikke har penger på kontantkortet. Dette forutsetter likevel at det finnes mobildekning fra minst et mobilselskap der du befinner deg.
  5. Skal du på lengre tur? Ta med satellittelefon, GPS-enheter, skredsøker og annet egnet utstyr.