Link to PM in english 

Vinnere i 5G-auksjonen

Altibox, Ice, Telia og Telenor ble vinnere i 5G-auksjonen, etter spennende auksjonsdager som startet mandag 27. september fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (Nkom) lokaler i Lillesand.

Altibox, Telia og Telenor har valgt å benytte seg av regjeringens utbyggingsrabatt. Aktørene forplikter seg til å bygge ut i distriktene fra 2022, og får dermed en samlet rabatt på 480 millioner kroner. 

Nkom godt fornøyd med resultatet

– Vi er godt fornøyde med resultatet av auksjonen. Frekvensressursene som nå er fordelt vil bidra til å øke kapasiteten i mobilnettene og videre 5G-utbygging i Norge, ikke minst i distriktene. For 3,6 GHz-båndet har Nkom også introdusert løsninger som gir industriaktører og andre private og offentlige virksomheter mulighet for å etablere private 5G-nett, sier direktør Pål Wien Espen i Nkom.

Nkom legger til rette for rask 5G-utrulling, og vinnerne i auksjonen får ta i bruk frekvensene i 3,6 GHz-båndet allerede fra 1. januar neste år.

Hele frekvensmengden solgt

Det var stor aktivitet i auksjonen, og hele frekvensmengden på 590 MHz ble solgt. Auksjonen ble gjennomført som en såkalt klokkeauksjon, hvor budgiverne bød på det antallet frekvensblokker de ønsket til gjeldende priser. Minsteprisen for alle ressursene samlet var 1,4 milliarder kroner. Etter 33 budrunder ble samlet pris for ressursene 3 892 612 000 kroner. Altibox, Ice, Telia og Telenor har nå sikret seg det viktigste primærbåndet for 5G i 20 år fremover.

Etter endt auksjon ble frekvensfordelingen slik:

Aktør

2,6 GHz-båndet

3,6 GHz-båndet

Altibox

50 MHz (TDD)

100 MHz

Ice

-

80 MHz

Telia

2 x 30 MHz (FDD)

100 MHz

Telenor

2 x 40 MHz (FDD)

120 MHz

Raskt bredbånd til alle innen 2025

– Auksjonen er et viktig steg for å nå regjeringens mål om raskt bredbånd til alle husstander og virksomheter i hele Norge innen 2025. Nkom har i forkant av auksjonen vært tydelig på at vi ønsket minst fire aktører som kunne kjempe i auksjonen om ressurser til landsdekkende nettverk. Resultatet kan gi tøffere konkurranse som utfordrer Telenor og Telia i mobilmarkedet, og gi økt konkurranse av fast, trådløst bredbånd, til beste for sluttkundene, sier direktør Espen.

Vellykket gjennomføring

– Det har vært spennende auksjonsdager i Nkom. Vi har forberedt denne auksjonen i flere år for å sikre en god gjennomføring for alle budgivere, og en fordeling som gir Norge et godt grunnlag for økt digitalisering og innovasjon, sier direktør Pål Wien Espen.

Mer informasjon om tildelingen finner du her

Her kan du se presentasjonen som ble vist i nettmøtet etter auksjonen.