Nkom og Telia Norge har i perioden 2015–2021 inngått avtaler om utbygging av basestasjoner med forsterket ekom i 58 kommuner. I fjor høst ble det avdekket at selskapet ikke hadde levert redundante løsninger i 39 av de 58 kommunene. Nkoms program for forsterket ekom skal sikre mobildekning til innbyggere i minimum 72 timer dersom strømmen, og dermed også mobil- og internett, blir borte over lengre tid. 

Nå får altså selskapet millionbot, og gebyrets størrelse knytter seg til overtredelsens alvorlighet og selskapets rolle i overtredelsen. 
 
– Det er et alvorlig tillitsbrudd at Telia over tid har feilrapportert til myndighetene, og mottatt penger fra staten for tiltak som ikke er gjennomført. Vi må kunne stole på at selskaper som utfører arbeid i ekomnettene, leverer som avtalt, sier Svein Scheie, sikkerhetsdirektør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). 

Dette er saken
Nkom og Telia Norge inngikk i perioden 2015–2021 avtaler om utbygging av basestasjoner med forsterket ekom i 58 kommuner. I forbindelse med tre større ekom-utfall i oktober i fjor, oppdaget Nkom at tre av Telias basestasjoner manglet to uavhengige tilkoblinger, slik kravene tilsier, og som Telia selv har rapportert at var på plass. Nkom ba umiddelbart Telia om informasjon, og første rapport viste at Telia ikke har levert redundante løsninger i 39 av de 58 kommunene. I perioden 2015-2021 har Telia totalt fått utbetalt 74 millioner kroner i program for forsterket ekom. Over 9 millioner kroner av dette beløpet er uriktig utbetalt. Tiltakene finansieres med midler bevilget over Statsbudsjettet til Nkoms tilskuddsordning for telesikkerhet og beredskap (Post 70). 

Scheie sier videre 

– Telia er en stor og profesjonell aktør, og da forventer vi at de har orden på rutinene sine og følger opp det de har forpliktet seg til. Det er avgjørende at rapporteringen til Nkom er korrekt, og at de ikke mottar støtte fra staten på feil grunnlag, sier Scheie. 

Telia Norge har fått frist til 1. november 2025 for å fullføre forsterkningstiltakene i de gjenværende kommunene. Nkom har varslet selskapet om dagbøter på 5000 kroner per kommune som ikke er rettet innen fristen. 

Dette er de 39 kommunene hvor redundante løsninger ikke var på plass:   
Alta, Aremark, Aurland, Berlevåg, Bykle, Bømlo, Båtsfjord, Dønna, Evje og Hornes, Gamvik, Gjerstad, Hægebostad, Iveland, Lebesby, Lom, Måsøy, Nesseby, Nord-Odal, Nordreisa, Porsanger, Sel, Sirdal, Skjåk, Solund, Sulldal, Sør-Odal, Tønsberg, Tana, Træna, Valle, Vardø, Vegårdshei, Vikna, Vågå, Våler, Åmli, Årdal, Åseral, Åsnes.