Vi skal bo lengre hjemme, og vi blir færre som skal hjelpe flere blant annet i helsetjenesten. Samfunnsutfordringene som teknologi skal hjelpe oss å løse vil kreve at offentlig sektor samarbeider mer om å løse de store oppgavene. Når utfordringene er komplekse, kan de neppe løses i siloene til spesifikke direktorater og etater. Nkom er klare til å sette handling bak ambisjonene i planen! Strategien peker retning og setter klare mål for hvor regjeringen ønsker at Norge skal være i 2030. Men la det ikke være tvil: Det vil kreve klare prioriteringer, samarbeid og solid finansiering for å komme i mål.

Det er fire hovedmomenter som vi ønsker å løfte som særlig viktig i strategien: 

1. Solid digital infrastruktur 

Flere og flere tjenester forutsetter en solid digital infrastruktur. Derfor er det svært bra at regjeringen foreslår å gjennomføre regionale risiko- og sårbarhetsanalyser i hele landet. Slik kan vi sette inn riktige tiltak som styrker tilgjengeligheten og motstandskraften i nettene våre. Vi deler regjeringens mål om å sikre nasjonal kontroll med den digitale grunnmuren som understøtter kritiske samfunnsfunksjoner, og at vi fremover må legge til rette for flere forbindelser mellom nord og sør i Norge.  

John-Eivind Velure i Nkom

– Ekom-sektoren er en del av totalforsvaret i Norge. Vi må sørge for at den digitale infrastrukturen tåler hele krisespennet fra fred til krise og krig, og ny digitaliseringsstrategi setter viktige rammer for arbeidet fremover, sier John-Eivind Velure i Nkom.  

2. Superraskt bredbånd til alle 

Skal vi fortsatt kunne gi folk og næringsliv bedre digitale tjenester som henger sammen, er tilgang til raskt internett en forutsetning. Derfor er vi glade for at regjeringen setter ambisiøse mål om at alle skal ha tilgang til gigabitbredbånd innen utgangen av 2030. Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å sikre at alle har tilgang til bredbånd uten begrensninger, men på veien til målet må vi evne å balansere utbygging med bærekraftige løsninger.  

– Tilgang til superraskt internett i hele landet er viktig både for næringsliv, enkeltmennesker og samfunnet i sin helhet. Det er også viktig at innbyggere i hele landet ikke bare har tilgang til raskt internett, men at de faktisk er koblet på og kan få større mulighet til å velge leverandør av tjenestene som tilbys. 

3. Bærekraft i digital infrastruktur

Skal vi nå Norges klimamål, må klimagassutslippene reduseres betydelig. Økt digitalisering er en forutsetning for å oppfylle Norges internasjonale klima- og naturforpliktelser, samtidig vil en ukritisk digitalisering medføre betydelige negative bærekraftkonsekvenser. Bærekraft og digitalisering henger sammen. I dag finnes det ikke tall på fotavtrykket fra den norske digitale infrastrukturen, men det gjør vi noe med nå.  

– Nkom legger til neste år frem tall på fotavtrykket som det andre landet i verden! Denne kunnskapen gir oss innsikt i fotavtrykket til det digitale Norge, og vil gjøre det enklere å prioritere innsatsen der den gir størst effekt. Det vil være starten på en bærekraftsatsing i ekom-sektoren, sier John-Eivind Velure.  

4. Kunstig intelligens 

Regjeringen har sagt at 80 prosent av alle statlige virksomheter skal ta i bruk kunstig intelligens innen 2025 for å løse sine oppgaver. I strategien løftes ambisjonen og omfatter alle statlige virksomheter innen 2030. Det er bra!  

– Kunstig intelligens er som dynamitt og vil sprenge grensene for hva som er mulig å få til, og vi må tørre å eksperimentere og lære med KI. Samtidig som vi må sette klare regler for å redusere risiko for misbruk og svindel. Tillit til digitale tjenester er avgjørende for demokratiet vårt og for at folk skal ta dem i bruk.  

Vi kan ikke overlate utviklingen til tech-gigantene alene, og derfor er det nødvendig og bra at regjeringen har sagt at KI-regelverket raskt skal bli en del av norsk lov, sier Velure 

Oppsummert

Nkom er klare for å bygge og trygge Norge med digitalisering som verktøy for en sikker, effektiv og bærekraftig fremtid.