Bærekraftig strømforsyning
Sammen med tårnselskapene og operatørene utforsker Nkom om en ny, innovativ forretningsmodell kan gjøre norske basestasjoner mer bærekraftige, samtidig som man øker fleksibiliteten og utnyttelsen av kraftnettet.
![Bærekraftig strømforsyning](/baerekraft/baerekraftig-stromforsyning/_/image/c17cc7e5-2fbc-4bc0-889c-cab5cd60be97:6e29b68224f7414e8b06b75d5f385bf0743bf3d1/width-1140/03%20B%C3%A6rekraftig%20str%C3%B8mforsyning.jpg)
Sammen med tårnselskapene og operatørene (se bilde) utforsker Nkom om en ny, innovativ forretningsmodell kan gjøre norske basestasjoner mer bærekraftige, samtidig som man øker fleksibiliteten og utnyttelsen av kraftnettet.
![Den nye innovative forretningsmodellen, som demonstrerer en desentralisert energilagringsløsning, illustrasjon](/baerekraft/baerekraftig-stromforsyning/_/image/ce9dbac4-a405-40bb-84ef-c1834f9e38f4:15ac9724c473285d4178787d34eb7de3b53a830d/width-768/image-20241129084543-2.png)
Mer konkret, ønsker aktørene å utrede i hvilken grad en desentralisert energilagringsløsning (DES) på norske basestasjoner vil kunne bidra til å øke fleksibiliteten og utnyttelsen av kraftnettet, samtidig som det introduserer nye inntjeningsmuligheter og bidrar til økt robusthet i mobilnettet.
Hovedmål
Hovedmålene med forprosjektet er å:
-
bygge erfaring med horisontalt samarbeid om innovasjon og bærekraftstiltak, uten at det begrenser konkurransen.
-
øke kompetansen på tekniske løsninger for aktivering av fleksibilitet (batteriteknologi, styringssystemer).
-
øke forståelsen for det regulatoriske og økonomiske handlingsrom.
-
lære om inntektspotensialet som ligger i å kunne tilby fleksibilitetsreserver på de norske balansemarkedene, gjennom en desentralisert energilagringsløsning.
Dersom businesscasen blir en suksess, kan det gi svært positive ringvirkninger – ikke bare miljømessige – men også sikkerhetsmessige aspekter som økt reservestrøm på basestasjoner og robusthet i mobilnettene. Samarbeidspartene i forprosjektet har som intensjon å pilotere DES på et utvalg basestasjoner i samarbeid med programmet Forsterket Ekom.
Enova påpeker at det «å skape mer fleksibilitet i energisystemet kan være en mer lønnsom og effektiv måte å håndtere effekttoppene på enn å bygge nytt kraftnett. Dette kan gi en raskere og mer kostnadseffektiv overgang til lavutslippssamfunnet.» (Kilde: www.enova.no)
Programmet for forsterket ekom
I Nkom sin sikkerhetsavdeling jobbes det med en rekke forsterkningstiltak i den digitale infrastrukturen, blant annet i mobilnettet. Ett av disse tiltakene er det som kalles Programmet for Forsterket ekom. Dette programmet har til hensikt å styrke den fysiske robustheten i den digitale grunnmuren, spesielt i Distrikts-Norge. Tiltakene innebærer at basestasjoner som gir dekning i strategiske områder i kommunene, får reservestrøm i minimum 72 timer.
I tillegg etableres det doble fremføringslinjer frem til disse basestasjonene. Forsterket ekom øker dermed evnen til å redusere bortfall av mobilkommunikasjon, ved for eksempel ekstremvær. I kommuner med forsterket ekom, får kommunal kriseledelse og innbyggere ett sted i kommunen der de kan bruke mobiltelefonen for å gi og motta beskjeder ved bortfall av strøm over lengre tid. Tiltakene gir også synergier i form av en bedret robusthet for tilknyttede områder.
I dette forprosjektet gjøres det en jobb for å bedre forstå hvordan det regulatoriske rammeverket kan hindre eller legge til rette for en mer aktiv bruk av batteriene på basestasjonene.