I 2024 ble det investert litt over 3,2 milliarder kroner i 5G-utbygging – en svak økning på 1,33 prosent sammenlignet med året før. Det viser tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). 

 – Etter et kraftig fall i 5G-investeringene fra 2022 til 2023, tyder årets tall på at investeringene nå flater ut. Det kan bety at Telenor og Telia har bygd ut i de områdene de anser som kommersielt mest interessante. Samtidig gjenstår det fortsatt store områder uten dekning, og Lyse Tele (ice) ligger fortsatt bak egne utbyggingsplaner, sier direktør i Nkom, John-Eivind Velure. 

Et stykke igjen til mål 

I stortingsmeldingen “Vår felles digitale grunnmur” fra april 2021 ble det satt som mål at 5G-dekningen innen utgangen av 2025 skulle være like god som 4G-dekningen var i 2020. Det innebærer nesten full husstandsdekning og en betydelig utvidelse av arealdekningen i hele landet. 

– Det er viktig at vi får bygget ut med 5G-teknologi i hele landet – ikke bare der mange bor. Alle skal ha tilgang til gode mobil- og nettjenester, og da må vi ha god dekning også der folk ferdes, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. 

Ved utgangen av 2024 har 99,7 prosent av husstandene tilgang til 5G-basisdekning. Likevel gjenstår det en del på arealdekningen – 69,8 prosent av landarealet er nå dekket.  

– De aller fleste har nå 5G-dekning hjemme, men det er fortsatt et stykke igjen når det gjelder å dekke hele landet. Det er ofte mer krevende og dyrere å bygge ut i store og tynt befolkede områder, sier Velure. 

For mer informasjon, se den fullstendige rapporten Ekomstatistikken 2024.
 

Om Ekomstatistikken 
Ekomstatistikken er en årlig rapport som presenterer investeringstallene for elektroniske kommunikasjonsnett og -tjenester. Rapporten gir en detaljert oversikt over investeringene og utviklingen i sektoren.