Opprettholder millionbot mot Telenor
Nkom varslet i februar et gebyr på 50 millioner kroner til Telenor for flere lovbrudd knyttet til at nødnummertjenesten var nede flere ganger i fjor. Nå har Nkom fattet endelig vedtak i saken.
Sikkerhetsdirektør i Nkom, Svein Sundfør Scheie varslet i februar i år millionbot til Telenor. Nå har Nkom fattet vedtak i saken.
Foto: Nkom
Sikkerhetsdirektør i Nkom, Svein Scheie sier myndigheten nøye har vurdert innspillene fra Telenor som har kommet etter varselet tidligere i år, men at de likevel finner grunnlag for å opprettholde botens størrelse.

– Det er første gang at Nkom vedtar et så høyt overtredelsesgebyr, men vi mener at lovbruddene vi har dokumentert er av så alvorlig karakter at de må få konsekvenser for selskapet.
Han sier videre:
–Vi som myndighet har store forventninger til Telenor som en profesjonell aktør med et viktig samfunnsoppdrag. Feilene vi har avdekket i tilsynsrapporten burde ikke fått de konsekvensene de fikk. Gebyrets størrelse er nært knyttet til overtredelsens alvorlighet og selskapets rolle i overtredelsen.
Telenor har klagefrist til 8. september 2025.
I tilsynsrapporten er det dokumentert 22 overtredelser av lov om elektronisk kommunikasjon (ekomloven), sikkerhetsloven, ekomforskriften, nummerforskriften, klassifiseringsforskriften og virksomhetssikkerhetsforskriften.
Tilsynsarbeidet har vært svært omfattende og er gjennomført med innhenting av dokumentasjon, presentasjoner, tekniske undersøkelser, samtaler og intervjuer av nøkkelpersoner hos Telenor og gjennom stedlig tilsyn av anlegg. Nkom har også fått eksperthjelp fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og -beredskap (DSB) i tilsynet knyttet til strøm og reservestrøm på anlegget hvor den fjerde hendelsen oppstod.
Dette er hendelsene
29. august
Torsdag 29. august ble Nkom, gjennom media, kjent med at det var problemer med politiets nødnummer 112. Feilen oppstod i forbindelse med planlagt oppgradering av Telenors bedriftsnett, og rammet nødanrop som ble sendt over 4G-nettet i hele landet i en tidsperiode på 2 timer og 20 minutt.
Nkom varslet tilsyn av Telenor allerede 29.august – altså samme dag hendelsen inntraff.
16. september
Mandag 16. september feilet tidvis mobilanrop over 4G i Telenors nett mot nødnummer 110 og 112 i hele landet. Feilen varte i 56 minutter.
Samme dag varslet Nkom utvidelse av tilsynet.
17. og 18. oktober
Torsdag 17. og fredag 18. oktober ble anrop fra Telenor-abonnenter til 110, 112 og 113 rutet feil, og samtalene ble derfor ikke sendt til riktig mottak av nødmeldetjenesten. Det kunne for eksempel bety at dersom du befant deg i Tromsø og ringte et av nødnumrene, ville du blitt viderekoblet til sentralen i Oslo. Det førte til lengre svartid for 110 og 112. Ringte du 113 fikk du beskjed om at nummeret ikke var i bruk. Feilen varte i 3 timer og 24 minutter.
Samme dag varslet Nkom igjen utvidelse av tilsynet.
13. november
Onsdag 13. november opplevde Telenor feil på flere systemer knyttet til mobilnettet. 110, 112 og 113, i tillegg til politiets nummer 02800, fungerte ikke som normalt fra kl. 10.25 til kl. 16.40 i hele landet. I tillegg var det i samme periode lang oppkoblingstid for vanlige samtaler for Telenor-abonnenter. Av de fire hendelsene var det denne hendelsen som hadde de største konsekvensene. Den rammet alle nødnumrene, hadde lang varighet og i tillegg ble også anrop til ordinære Telenor-abonnenter påvirket. Det er også under denne hendelsen vi ser de mest alvorlige avvikene.
Nkom varslet igjen utvidelse av tilsynet, og dette har blitt gjennomført i perioden august 2024 til februar 2025.