Bakgrunn og innledning

Ekomsektoren og den digitale grunnmuren har blitt en bærebjelke i samfunnet vi har blitt helt avhengige av. Både samfunnet, bedrifter og enkeltpersoner trenger ekomtjenester som fungerer godt og som har høy oppetid. At ekomnettene og tjenestene har god nok sikkerhet er helt nødvendig i samfunnet i dag. En robust og sikker digital grunnmur er en forutsetning for videre digitalisering og for å kunne utnytte nye digitale muligheter som f.eks bruk av kunstig intelligens.

Ekomnettene er bærere av stadig større verdier i samfunnet. Sikkerhetstiltakene i den digitale grunnmuren må reflektere denne utviklingen. Både endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen og klimautfordringer understreker behovet for en sikker og robust digital infrastruktur.

Myndighetene arbeider derfor kontinuerlig med å styrke sikkerheten og robustheten i den digitale grunnmuren. Som er del av dette arbeidet gjennomfører Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) regionale risiko- og sårbarhetsanalyser. Analysene er et viktig underlag i arbeidet med å styrke den digitale grunnmuren. De regionale analysene kartlegger infrastruktur som er viktig både for nasjonal kommunikasjon og for den regionale kommunikasjonen. Det er spesielt viktig å gjennomføre disse analysene for potensielt sårbare regioner.  

Regionsanalysene startet lengst nord, i Finnmark – 2019 fordi fylket hadde hatt en rekke utfall gjennom de foregående årene. Arbeidet resulterte i en sikkerhetsgradert rapport som kartla strukturen i ekomnettet og andre omkringliggende forhold. I 2021 ga departementet Nkom et oppdrag om å utføre tilsvarende analyser i 5 ytterligere regioner. I årene etter er Troms, Nordland og Trøndelag kartlagt.

Regionale analyser20240201.png

Gjennomførte analyser

Deler av sammendraget fra de ulike regionsanalysene er publisert på denne siden. For å lese- og forstå det komplette bildet, anbefaler vi å lese det fulle sammendraget i de ulike rapportene.

Risiko- og sårbarhetsanalyse for Finnmark

Risiko- og sårbarhetsanalyse for Nordland

Risiko- og sårbarhetsanalyse for Troms

Risiko- og sårbarhetsanalyse for Trøndelag

Metode for gjennomføring

Gjennom regionale sårbarhetsanalyser kartlegger Nkom den eksisterende infrastrukturen med fokus på transportnettene og tjenestetilbudet. Det gjennomføres en rekke aktør-møter i regionen for å kunne beskrive deres avhengigheter til infrastrukturen og hverandre. Aktørene som bidrar i datainnsamlingen, er både offentlige og private. Nkom drøfter ut fra dette sårbarheter i fiberinfrastrukturen, den fysiske sikringen av objekter, reservestrømkapasiteten og beredskapen for feilretting. Analysene inkluderer også målbilder for å videreutvikle en robust og tilgjengelig ekominfrastruktur.

Finansiering av sårbarhetsreduserende tiltak

Arbeidet med å styrke den digitale grunnmuren er et felles ansvar mellom ekomtilbyderne og myndighetene, og Nkom har et godt samarbeid med ekomtilbyderne i dette arbeidet. Vi ser at ekomtilbyderne ser behovet for videre styrking av infrastrukturen og arbeider fortløpende med å styrke og videreutvikle sin infrastruktur, men det er også nødvendig at myndighetene setter mål for robustheten og bidrar med relevante tiltak.

Staten bidrar med hel- eller delvis finansiering av tiltak for å sikre nasjonale behov for sikkerhet og beredskap. Hittil er det bevilget 145 millioner kroner til slike forsterkningstiltak. I Finnmark er det gjennomført tiltak for 70 millioner kr. I Troms gjennomføres tiltak for 50 millioner kr. I Nordland skal det gjennomføres tiltak for minst 25 millioner kr.

Gjennomførte tiltak i Finnmark og Troms har bidratt til en vesentlig styrkning av den digitale grunnmuren spesielt gjennom tiltak for å øke redundans, diversitet og redusert konsentrasjonsrisiko. Underlaget til forsterkningstiltakene fra myndighetene blir til gjennom aktørmøtene i analysene, under befaringer og i oppfølgingen etter rapportene er ferdigstilte. Nkom fokuserer på de tiltakene som gir regionen best nytte relatert til en robust fiberinfrastruktur. Finansieringen av disse tiltakene har enten helt eller delvis blitt dekket av Nkom i hht. daværende Ekomloven §2-10.2.